• Nieuws Hervormde Gemeente

Activiteiten Winterwerk

Ook dit jaar (2017-2018) vinden in de Pauluskerk de nodige activiteiten plaats voor de vorming en toerusting voor alle generaties.
Tot welke gemeente (de Grote Kerk, de Gereformeerde Kerk en de Pauluskerk) je ook behoort, je bent welkom om daar aan te sluiten waar je interesse naar uitgaat.

Zeker geldt dat ook voor de basiscatechese (groep 7 en 8 basisschool); de tienercatechese RockSteady (brugklas t/m 16 jaar); de nieuwe groep tussen RockSteady en Follow Me Next in (16-19 jaar); Follow Me Next (vanaf 20 jaar). De kinderen, tieners en jongeren uit alle drie de gemeenten zijn hier welkom!!

Hieronder een voorlopig overzicht.

Basiscatechese
Spelenderwijs kennismaken met de hoofdlijnen uit de Bijbel, kijken naar een DVD over het leven van Abraham of Jezus; wat gebeurt er allemaal in de kerk en waarom (kerkdienst op zondagmorgen; feesten als Kerst, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, dopen van kinderen, avondmaal); wie en wat is nou een dominee; waarom zijn er zoveel kerken en 'geloven'.
In de Pauluskerk is er een gezellige plek - de basiscatechisatie – waar kinderen met elkaar over het christelijk geloof, de bijbel en de kerk kunnen praten, leren én knutselen. Groepsbinding en geloofsoverdracht, juist ook in deze leeftijd zo belangrijk! Voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool.
Elke maandag van 15.30-16.15 uur in de Pauluskerk (behalve in schoolvakanties).
Start: maandag 2 oktober, 15.30 uur. Slotmiddag: maart 2018. Leiding: ds. Henk Reinders en juf Dini Zonneveld.

Actieve vrouw 50+ PKN-breed
Deze vrouwenkring start op dinsdag 3 oktober. Deze 1e avond van het seizoen begint met een maaltijd, samen met de mannengroep, zo rond 18.30 uur. In de koffiezaal van de Pauluskerk. De overige avonden van ontmoeting, bezinning en bijbelstudie zijn 7 november, 12 december, 9 januari, 6 februari, 6 maart en 3 april. Dat zijn steeds dinsdagavonden, start 20.00 uur in de koffiezaal van de Pauluskerk.
Afsluitende avond is op dinsdag 8 mei.
Contactpersoon: Joke de Jager; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0620952813

Actieve man 50+ PKN-breed
De mannenkring start eveneens op dinsdag 3 oktober. Samen met de vrouwenkring wordt een maaltijd en startavond gehouden. Aanvang 18.30 uur. De overige avonden worden nog nader bekend gemaakt.
Contactpersonen: Jaap van der Spruit en Kees Cardol; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0252-412641

Kring Lisserbroek
Een kring voor oudere gemeenteleden uit Lisserbroek én Lisse – 70+. Deze kring komt altijd 's middags bij elkaar. Het vaste adres is: Dicky Wijnhout, Eikenlaan 68.
De kring begint om 14.00 en eindigt zo rond 15.30 uur.
De volgende vrijdagen: 22 september; 20 oktober; 17 november; 15 december; 12 januari; 9 februari; 16 maart; 13 april; 18 mei; 26 mei afsluiting met een maaltijd.
Leiding en contactpersoon: Koos den Butter; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0653360647

PKN-Kerkproeverij: 5 maaltijden-met-gesprek
Bij het thema van de startzondag horen natuurlijk ook maaltijden. Ook zeer bijbels trouwens. Tijdens een wandeling en aan de maaltijd praten mensen makkelijker met elkaar. De maaltijd is bij uitstek een gelegenheid om te praten over wat u, jou bezighoudt. Geloven is geen theoretische aangelegenheid, het raakt en verandert het leven elke dag. Hoe wordt dat bij u, jou zichtbaar? Hoe geeft u dat handen en voeten? En wat merken de mensen in uw omgeving daarvan?
Gedurende het winterseizoen zijn er vijf maaltijden met een thema. Bedoeld voor alle leeftijden en het leuke is: je hoeft ze niet alle vijf te gebruiken maar je kunt die maaltijd met thema kiezen die je aanspreekt (of als je een avond geen zin hebt om te koken en een boeiend gesprek wil). En eh.....je kunt een vriend(in), buurman/vrouw of goede bekende meenemen. We beginnen om 18.30 uur in de Pauluskerk en eindigen om 20.30 uur.
1e Donderdag 5 oktober: Rust en onrust – waar vindt u concentratie en ontspanning in de wereld vol stress?
2e Donderdag 9 november: Inspireren – wat zet u in beweging, waar gaat u voor?
3e Donderdag 19 januari: Jezus: veel mensen hebben niets met de kerk, maar zijn wel positief over Jezus. Wat is er inspirerend aan Hem?
4e Donderdag 22 februari: Help, dank, wow! – veel mensen bidden, van een schietgebedje tot een vorm van mediteren. Wat doen ze dan eigenlijk?
5e Donderdag 5 april: 24/7 – Geloven doe je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Hoe raakt dat de terreinen van je leven?
Per maaltijd liggen er intekenlijsten klaar in de kerk of u, jij kunt mailen.
Contactpersonen: Lenie de Bruin (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 416044); Helma Citroen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 413646) en ds. Henk Reinders (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 414089)

Filmavonden – thema: mensen die het verschil maken.
We gaan dit seizoen naar vier films kijken die gaan over mensen die een verschil gemaakt hebben en ons tot op de dag van vandaag inspireren en boeien. De avonden worden gehouden in de koffiezaal van de Pauluskerk. Ze beginnen om 19.30 uur met een korte inleiding op de film. Vanaf 19.15 uur is de kerk open voor koffie en thee. Na afloop van de film is er gelegenheid om door te praten onder het genot van een goed glas en een hapje. De kosten zijn 5 euro per filmavond. Dit i.v.m. de vertoningsrechten van deze films.
Op donderdag 26 oktober kijken we naar de film Luther. Uiteraard kan in dit Lutherjaar 2017 een film over zijn leven, werken, geloven niet ontbreken. Zonder overdrijving mag je stellen dat hij een steen in de geschiedenis van de kerk en de politiek verlegd heeft: 500 jaar reformatie.
Op donderdag 23 november is de film Freedom aan de beurt. Velen van ons kennen het lied 'Amazing grace' en we hebben misschien nog wel de beelden op ons netvlies dat oud-president Barack Obama dit lied inzette tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van een schietpartij in Charleston in South Carolina. Maar wie heeft dit lied, dat nog altijd miljoenen mensen weet te raken, geschreven? In wat voor situatie en omstandigheid? De film Freedom neemt ons mee naar het leven van John Newton die het lied maakte in 1772, tegen de achtergrond van de afschaffing van de slavernij.
Op donderdag 1 februari komen we terecht in de 20e eeuw. We kijken naar een film over het leven van Dietrich Bonhoeffer. Hij was predikant ten tijde van het Hitler-regime in Duitsland. Met de 'Bekennende Kirche' kwam hij in verzet tegen Hitler en het nationaal-socialisme. Het getuigde van moed en geloof en Bonhoeffer moest het met de dood bekopen, twee weken voor de bevrijding van concentratiekamp Flossenburg door de Amerikanen. Zijn boeken en leven spreken nog steeds aan.
Op donderdag 22 maart tenslotte de laatste film Selma. Dit gaat over het leven van Martin Luther King. Zijn toespraak met de herhaalde woorden "I have a dream....." hield op hij op 28 augustus 1963 voor het Lincoln Memorial in Washington D.C. De woorden van King inspireerden niet alleen de bezoekers ter plekke, maar ook elders in de wereld en in latere tijden. De rede hield hij ter gelegenheid van de Mars naar Washington die die dag in de stad was aangekomen, ten overstaan van een publiek van meer dan 200.000 mensen. Hij richtte zich tegen rassendiscriminatie – nog altijd actueel (helaas) in Amerika en daarbuiten.
Contactpersonen: Lenie de Bruin (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 416044); Helma Citroen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 413646) en ds. Henk Reinders (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 414089)