Mislukt

Da's nog eens leuk nieuws: er is een prijs uitgeloofd voor briljante mislukkingen. Een volautomatische douche waarin mensen met een verstandelijke beperking zichzelf kunnen wassen. Oeps, vergeten dat ze zich ook nog moeten afdrogen... En ja, de doelgroep is toch wat divers vanwege alle aandoeningen. De prijs ging naar een andere zorguitvinding: zelf kiezen wie je behandelaar wordt, van ervaringsdeskundige tot een psycholoog, zeg het maar. Maar ja, toen moest het nog geadministreerd worden en uitgevoerd. Dan blijkt dat er liever óver de patiënt wordt gesproken dan mét de patiënt. Afijn, jammer maar helaas, weg idee.

Ik heb echter nog een instituut gevonden dat voor de prijs van briljante mislukking in aanmerking komt: Eén keer raden. Juist, de kerk!

Het begon zo mooi met het verhaal van het Kind dat op de wereld kwam om de mensheid te redden. Maar daar was niet iedereen van overtuigd, dus moest hij dood. Tot zover de verkorte versie. Dat geeft natuurlijk alle aanleiding om te spreken van een mislukking, maar de kracht van het verhaal zit dus in het vervolg: hij stond weer op. Niks mislukking! En dat had zo zijn gevolgen. Inmiddels doen al een paar duizend jaar een paar miljard mensen hun best om hem na te volgen, maar ja, daar hebben we dus het probleem. Tot nu toe is alleen dat ene Kind erin geslaagd zonder zonden het leven door te komen, zullen we maar zeggen. Te treurig voor woorden hoe kerken met elkaar geknokt hebben en dat nog steeds doen, te treurig hoe wij armzalige christenen hopeloos de ene op de andere mislukking stapelen. Omdat we meer aan onszelf denken dan aan de ander, of omdat we juist meer denken dan geloven. Of zoiets. Prijzenswaardig. Nee, briljant idee om licht te brengen voor de wereld te zijn, maar ja, de uitvoering hè...

Er zit niks anders op. Terug naar het begin, back to basics, terug naar het Kind. Komt, verwondert u hier mensen. Gezegende feestdagen.