Ontmoeting

Er bestaat een joodse mop, die gaat als volgt:

In de trein zitten een priester en een rabbijn tegenover elkaar. Zegt de priester: 'Vannacht heb ik gedroomd dat ik een kijkje nam in het joodse paradijs. Niks dan veel lawaai en veel ongewassen volk.' De rabbijn: 'Wat toevallig, ook ik heb vannacht het paradijs gezien maar het christelijke paradijs. Prachtig was het er, heerlijke geuren, schitterende bloemen, stralende zonneschijn -maar wijd en zijd geen mens te bekennen!'

Nou ben ik eigenlijk benieuwd wat een dominee hier nog aan zou toevoegen: die zou vast en zeker de mop in zijn eigen woorden herhalen en hem nog eens gaan uitleggen aan de gemeente. Om dit vervolgens nog eens drie maal te herhalen. 

Ik ga dat niet doen, ik hou het hierbij. Gaat u daar maar lekker over nadenken tijdens de preek of in de sportschool. Afgelopen jaren heb ik u hopelijk mogen verblijden met geschriften over de ploeterende kerkmens. Maar het is tijd voor een sabbatsjaar en misschien wel van 7 maal 70 jaar. En de mens hij ploeterde voort. Ik heb eigenlijk wel te doen met de Eeuwige die nooit los laat wat zijn hand begon, respect!. Ik ken een boek met heel veel columns van Zijn hand. Daar staan ook veel knipogen in, voor als u weer eens behoefte heeft aan een glimlach in boze tijden. Als die uitheeft spreken we elkaar weer. Tot in het paradijs.