Prikkel column

Ontmoeting

Ontmoeting

Er bestaat een joodse mop, die gaat als volgt:

In de trein zitten een priester en een rabbijn tegenover elkaar. Zegt de priester: 'Vannacht heb ik gedroomd dat ik een kijkje nam in het joodse paradijs. Niks dan veel lawaai en veel ongewassen volk.' De rabbijn: 'Wat toevallig, ook ik heb vannacht het paradijs gezien maar het christelijke paradijs. Prachtig was het er, heerlijke geuren, schitterende bloemen, stralende zonneschijn -maar wijd en zijd geen mens te bekennen!'

Lees verder

Noord-Koreaans Koninkrijk

Noord-Koreaans Koninkrijk

Je kunt er toch met de pet niet bij wat er nou allemaal gebeurt in de grote wereldpolitiek. De grootste aartsvijanden, VS en Noord-Korea sluiten elkaar in de armen. De 'seniele oude vent' en de 'kleine raketman' schudden elkaar dan toch de hand en over en weer klinken zoetgevooisde complimenten waar de suiker van afdruipt. De 'respectvolle' Kim zat aan tafel met het meest ongeleide projectiel ter wereld himself. Het kan verkeren. En de hele wereld zag het aan. Is dit dan het staaltje van 'Smeed zwaarden om tot ploegscharen?'

Lees verder

De Pausen en de Eijken

De Pausen en de Eijken

En er is weer mot bij de RK-broeders. Kardinaal Eijk heeft hard uitgehaald naar de paus, zo lees ik. De paus is, vrij vertaald, een beetje slappe hap in de ogen van Eijk. Ze moeten in Duitsland volgens de paus zelf maar een beetje uitzoeken hoe ze met elkaar verder willen als het gaat om de vraag of protestanten met katholieken communie mogen vieren. Hoho!! Waar moet dat heen met de kerk, kermt Eijk, als zelfs de paus niet vasthoudt aan de leer.... .

Lees verder

Vreesboek

Vreesboek

Tja, iets zegt me dat ik iets moet gaan zeggen over Facebook. Maar ik heb daar wat aarzelingen bij. Sterker, ik vrees met grote vreze. Want het Grote Blauwe Monster onthoudt straks elke letter en elke pixel die ik erover schrijf. En deleten heeft echt geen zin. Het staat er tot je dood aan toe en het zou zomaar kunnen dat generaties na ons kunnen achterhalen wat er op deze dag in april om 22.31 u over het GBM werd gezegd. Niet dat ik dan nog interessant ben voor een advertentie. Nu ook niet, want de informatie is al minimaal. Ik ben een digitale asociale die liever gluurt dan een bijdrage levert aan het sociale netwerk. En lekker puh, de enge verhalen over alle doorverkoperij aan gegevens geven geen prikkel (om maar eens een woord te gebruiken) om daar nu eens hard verandering in aan te brengen.

Lees verder

40 dagen zonder...

40 dagen zonder...

We leven nu in de vastentijd. Anderen spreken over de lijdenstijd en om de een of andere reden zijn er theologen die die term niks vinden en dan hebben ze het over de 40-dagentijd. Boeien. Het schijnt de bedoeling te zijn dat je je bezint deze dagen in de aanloop naar Pasen. Schijnt, want een echte traditie van 'afzien van' is er geloof ik niet echt in de PKN. Jazeker, ik heb gehoord van predikanten die hun chocoladekoekje voortaan braaf inruilen voor een mariakaakje bij de thee. Respect!

Lees verder

Klare taal

Klare taal

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Om maar eens een open deur in te trappen. Want als rechtgeaarde vrome kerkmensen zult u zich vast wel eens hebben afgevraagd wat een rare club mensen wij christenen met elkaar vormen. Kom je op zondag bij elkaar in de kerk terwijl je buurman in de sportschool zit en dan zingen we met elkaar over goedertierenheid en horen we teksten over zonde en genade. En de dominee doet vreselijk z'n best om daar een aansprekend verhaal van te maken.

Lees verder

Man, man, man...

Man, man, man...

Natuurlijk, u kent mij ongetwijfeld als de meest open-minded, de meest progressieve, de meest kerkmurenslopende, de meest vredelievendste kerkcolumnist die hier rondloopt. Geen gedachte zo raar of ik juich het toe. Wees creatief in het geloof en verheugt u! Totdat, totdat ik het bericht las waarvan bij mij, ja zelfs bij mij even de sokken afzakten: Mijn Jezus, Onze geliefde Jezus is geen Hij, nee Hij is een Het. Althans, volgens progressieve Zweedse dominees. Althans, zo zeggen de kranten.

Lees verder

Mislukt

Mislukt

Da's nog eens leuk nieuws: er is een prijs uitgeloofd voor briljante mislukkingen. Een volautomatische douche waarin mensen met een verstandelijke beperking zichzelf kunnen wassen. Oeps, vergeten dat ze zich ook nog moeten afdrogen... En ja, de doelgroep is toch wat divers vanwege alle aandoeningen. De prijs ging naar een andere zorguitvinding: zelf kiezen wie je behandelaar wordt, van ervaringsdeskundige tot een psycholoog, zeg het maar. Maar ja, toen moest het nog geadministreerd worden en uitgevoerd. Dan blijkt dat er liever óver de patiënt wordt gesproken dan mét de patiënt. Afijn, jammer maar helaas, weg idee.

Lees verder

Buurman Bolderbast

Buurman Bolderbast

Als christenmens ben ik dol op verzoening. Maar heimelijk - ja, ik beken het -  ben ik eigenlijk een beetje dol op ruzie. Dat wil zeggen, lekker ruzie kijken. En dus ben ik fan van De Rijdende Rechter. Afgelopen keer was het weer zover. Twee brave christenstellen uit het ooooosten van het land die elkaar de tent uitvochten. Buurman had last van de kabel van zijn naaste en bliefde die niet. Knip! Daar ging de kabel. En ook de leilinde ging eraan, evenals de conifeer in de voortuin. Maar de ander moest zijn inventaris aan de muur van buurman verwijderen en dat duurde te lang. Dus toen kwam buurman met een grote paal en sloeg gevoeglijk alle rustieke pannen en potjes aan gort. Afijn, camera's geïnstalleerd, een klap op de bek en het eens zo vredige burenbestaan was voorgoed verleden tijd...

Lees verder

Blakend vertrouwen

Blakend vertrouwen

Het nieuwe kabinet is eruit. Een glimlach van oor tot oor bij de partijleiders die ons land de komende jaren een prachtland gaan maken. Schitterende vergezichten van opbloeiende bedrijven, blakende leraren en groene plannen waar rode rakkers groen en geel van zien. Ja, ze hebben het helemaal voor elkaar. Alle plannen zijn samengebundeld in een document met de inspirerende titel: Vertrouwen in de toekomst. Zoooheeee! Dat is nog eens gewaagd.

Lees verder