• Meditatie

Wachten op wat de moeite waard is

Hangt je huis al vol kerstlichtjes en staat de fris geurende den al getooid te blinken in de woonkamer? Of lukt het je daarmee te wachten tot het kerstfeest is en vier je nog advent? Het valt niet mee. Overal om je heen is kerstversiering te zien en alle winkels liggen mudvol kerstaanbiedingen. Het is de tijd waarin het gaat om de cadeaus voor onder de kerstboom. De commercie pikt haar graantje mee en ontneemt advent haar religieuze betekenis.

Het enige wat is overgebleven zijn vier kaarsen voor in de kerk, maar daarnaast? Ernaast is advent vooral een tijd om gezellige kaarsjes aan te steken en te bladeren door speciale kooktijdschriften, zodat je straks met een spetterend kerstmenu voor de dag kunt komen. Advent betekent tegenwoordig: nadenken over manieren om er straks een zalig kerstfeest van te maken. 

Maar dat is advent niet. Advent is vanouds een diepchristelijke periode. Een maand om te vasten, intens te bidden en vurig de komst van Jezus te verwachten. Een tijd waarin je opnieuw leert hoe goed het is om te wachten op dingen die je de moeite waard vindt. Een maand waarin je leert dat wachten bij het leven hoort.

Een creditcardfirma bedacht tijdens kerst eens de slogan: ‘Visa zorgt dat je niet hoeft te wachten op wat je wilt’.  Geld of geen geld, voor kerst kan je kopen wat je wilt. Maar wil je zo in het leven staan? Altijd alles kunnen kopen wat je maar wilt? Geloof je dat geluk en diepe levensvervulling zo werkt? Advent daagt je uit jezelf juist een beetje te beheersen. Durf je het aan te wachten op het grote verhaal van God dat straks piepklein begint?

Gekleurde kerstlichtjes, de ballen in de boom. Wacht er toch eens mee. Verpest advent niet. Het kerstfeest loopt niet weg en begint ook niet op de dag dat winkels hun kerstartikelen buiten hangen. Want Kerst begint pas na advent, op kerstavond.

Gebed in de advent

voor mensen die met moeite deze donkere dagen doorkomen, die door angst, depressie of verdriet nauwelijks nog durven uitzien naar licht: dat hartelijkheid en waarachtige troost hun deel mogen zijn;

voor de dromers van grote dromen: nooit meer honger, de armoede de wereld uit, vrede en gerechtigheid voor allen: dat ze niet verbitterd raken, dat hen lange adem wordt geschonken;

voor hen die hun hart gesloten hebben, verkild en verbitterd door te veel tegenslag: dat de Eeuwige hen mag verwarmen;

voor zo veel kinderen die in onze wereld weinig kansen hebben op een goede toekomst: dat ze gehoord en gezien worden.

Zo leggen wij, God, onze gebeden voor U neer, vertrouwend op uw nabijheid, wachtend op Hem die komen gaat: Jezus Christus, uw Zoon en onze Heer.

 

Uit: ‘Bid, luister en leef’ – Adventstijd